Rupsje nooitgenoeg: een historische blik op de schaarste mindset
In de trainingen die ik geef ontmoet ik veel vrouwen. Het zijn vrouwen die al langere tijd in het ‘spirituele veld’ werken en - over het algemeen - coach of therapeut zijn. Ze hebben al het nodige innerlijke werk gedaan en belopen het pad van de moderne medicijnvrouw (in welke vorm dan ook) al een aantal jaren.
Het verbaasde mij in eerste instantie dan ook dat ik bij deze vrouwen nog zoveel schaarste mindset en angst voor tekort zag. Gedrag waar ze zichzelf vaak niet eens bewust van waren.
- Als ik een kruidentraining gaf en de opdracht gaf om de glazen pot voor een vijfde deel met kruiden te vullen, dan werd de pot steevast voor een derde deel gevuld, terwijl dit de remedie helemaal niet beter maakt.
- Als ik de lunch op tafel zette waren er altijd vrouwen die direct hun bord overvol laadden, terwijl er altijd een overvloed aan eten was.
- Er waren vrouwen die de salespage uit hun hoofd kenden en afvinkten of alles wel aan bod gekomen was, terwijl alle extra’s (want die geef ik veel en graag) hen niet eens opviel.
- Er zijn zelfs een aantal vrouwen geweest, die materialen die tijdens de training gebruikt werden, in de tas stopten en mee naar huis namen.
- Er werd regelmatig zonder schroom om gratis extra’s gevraagd: mag ik een extra balsem maken, zodat ik die aan mijn dochter kan geven? Wil je de meditatie die je net deed voor me uitschrijven? Ik zou graag een keer (gratis) met je willen koffiedrinken. Et cetera.
- Mijn whatsapp – die bedoeld was voor noodgevallen – werd ‘misbruikt’ doordat vrouwen het gingen gebruiken als een tool voor gratis 1:1 coaching, met voiceclips van soms wel 20 minuten.
Ik snapte niets van het rupsje nooitgenoeg* gedrag van deze bewuste vrouwen, totdat ik om de psychologie ervan te begrijpen een blik wierp in het hoofd van onze jagende en verzamelende voorouders.
*rupsje nooitgenoeg is een rupsje dat nooit tevreden is en altijd meer wil verzamelen.
Diep van binnen zijn we nog steeds een jager en verzamelaar
Onze voorouders hebben het grootste deel van hun geschiedenis geleefd van wat ze konden verzamelen. De laatste tweehonderd jaar verdienen we ons dagelijks brood vooral in kantoren en fabrieken, maar de tienduizend jaar daarvoor leefden onze voorouders vooral als boeren en herders.
Volgens de evolutionaire psychologie zijn veel van onze huidige sociale en psychosociale kenmerken gevormd in dit lange pre-agrarische tijdperk. En volgens evolutionaire psychologen is ons brein en onze manier van denken nog steeds aangepast aan het leven van de jagers en verzamelaars.
Onze eetgewoonten en ons gedrag vloeien allemaal voort uit de manier waarop onze jager-verzamelaar hersenen omgaan met onze huidige postindustriële omgeving.
Het ‘logische’ rupsje nooit genoeg patroon
De grote vraag is: waarom is het nooit ‘genoeg’ en zijn wij altijd op zoek naar meer? Hiervoor moeten we kijken naar de eetgewoonten van onze verzamelende voorouders. In de bossen en op de savannes die zij bewoonden, waren calorierijke zoetigheden extreem zeldzaam en was voedsel over het algemeen vrij schaars.
Een typische verzamelaar had dertigduizend jaar geleden toegang tot slechts één type zoet, namelijk rijp fruit. Als een steentijd vrouw een barstensvolle vijgenboom tegenkwam, kon ze het beste ter plekke zo veel mogelijk vijgen opeten, voordat de plaatselijke bavianentroep de boom kaalvrat.
Het instinct om ‘zoet’ voedsel naar binnen te schrokken zit stevig ingebakken in ons DNA. En met ‘zoet’ voedsel bedoel ik niet alleen het voedsel wat we via onze mond binnenkrijgen en dat ons lichaam voedt, maar ook het psychologische voedsel. Oftewel: het voedsel voor de ziel.
Vanuit dit instinct bekeken zijn we vandaag de dag logischerwijs nog steeds bezig met ‘zoveel mogelijk’ verzamelen, omdat ons systeem diep van binnen nog steeds schaarste en tekort verwacht. Dit gaat door totdat we bewust een andere keuze maken en vanuit het vertrouwen dat er overvloed is gaan creëren.
Het instituut voor Moderne Medicijnvrouwen
Bij het Instituut voor Moderne Medicijnvrouwen onderzoeken we oer-oude tradities en delen we technieken om de sjamanistische codes in je cellen te activeren. Voel jij de roep om dit magische speelveld te betreden? Schrijf je dan in voor de Soul Whispers Letter. Dit is onze gratis maandelijkse mailing waarin Alida Lucia je meeneemt in de sjamanistische spiritenergie van die maand en je meeneemt in hoe je deze energie kunt activeren en kunt vertalen naar sjamanistische recepten, remedies en rituelen. Je kunt je hier>>>>> aanmelden voor de Soul Whispers Letter.