Recept voor een natuurlijke pijnstiller

We hebben allemaal wel eens pijn en het is dan super gemakkelijk om snel even een paracetamol of ibuprofen te nemen. Maar wist je dat er ook natuurlijke oplossingen zijn voor je pijn? Er zijn – gelukkig – een aantal kruiden die een natuurlijke pijnstillende werking hebben. In dit blog delen we hoe je zelf een natuurlijke pijnstiller kunt maken.

De wilg (Salix alba) als hoofdingrediënt


De wilgenbast vormt het hoofdbestanddeel van de natuurlijke pijnstiller. Het gebruik van de wilg als pijnstiller dateert uit het oude China (500 v. Chr.), maar ook veel Native American stammen zoals de Cree, Huron, Mohawk en Cherokee gebruikten de wilg als pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverdrijvend middel. Dioscorides stelde voor om gepureerde wilgenbladeren te mengen met zwarte peper en te drinken met wijn; het mengsel zou pijn in de onderrug verlichten. De oude Grieken doordrenkten de wilgenschors en -bladeren met olijfolie in grote kleipotten. Mensen die aan artritis leden dompelden hun gewrichten onder in de olie om pijn en ontstekingen te verzachten.

Hoewel een groot aantal volkeren en culturen door de geschiedenis heen wilg hebben gebruikt vanwege zijn pijnstillende eigenschappen, werd het actieve bestanddeel ‘salicine’ pas in 1828 geïsoleerd. Tegen het einde van de 19e eeuw werd er een synthetische versie van salicine geproduceerd, bekend als salicylzuur. En zo ontstond onze moderne aspirine. Met deze uitvinding raakte de wilgenschors langzaam in de vergetelheid.

Valeriaan (Valeriana officinalis) als ondersteunend kruid


De naam ‘valeriaan’ is afgeleid van het Latijnse werkwoord ‘valere’, dat ‘sterk zijn’ of ‘gezond zijn’ betekent. Valeriaan wordt al duizenden jaren gebruikt als een ontspannend, mild kalmerend middel en helpt om spierspanning te verminderen en zorgt ervoor dat je goed slaapt. Deze effecten worden toegeschreven aan valepotriaat en valeriaanzuur, twee stoffen die exclusief voorkomen in valeriaan.

Als krampstillend en pijnstillend middel is valeriaan specifiek geïndiceerd bij pijn door spanning. Het wordt gebruikt voor spanningshoofdpijn, spierkrampen, baarmoeder- en darmkrampen. Valeriaan bevat grote hoeveelheden magnesium, wat de spieren helpt te ontspannen en de pijn verzacht.

De benodigdheden voor het maken van een natuurlijke pijnstiller

Je hebt nodig:

  1. Twee schone glazen pot met een wijde hals (met deksel)
  2. Wodka
  3. Schone (oude) theedoek
  4. Drie donkere glazen flessen
  5. Maatbeker

De ingrediënten van je natuurlijke pijnstiller

Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  1. 12 delen gedroogde wilgenbast
  2. 4 delen gedroogde valeriaanwortel
  3. 1 deel vanille extract
  4. 1 deel ahornsiroop

De bereidingswijze van je natuurlijke pijnstiller

  1. Vul de schone glazen pot voor 1/3 met gedroogde en in stukjes geknipte wilgenbast. Vul de pot vervolgens tot de rand met wodka.
  2. Vul de schone glazen pot voor 1/3 met gedroogde valeriaanwortel. Vul de pot vervolgens tot de rand met wodka.
  3. Zet de beide potten op een donkere plaats en laat 6 weken staan. Schud de beide potten iedere dag even lichtjes, hierdoor komen de inhoudsstoffen gemakkelijker vrij.
  4. Na 6 weken filter je de tincturen. Dit doe je door het mengsel van wodka en wilgenbast door een theedoek te gieten. Doe de vloeistof in een schone donkere fles. Daarna giet je het mengsel van wodka en valeriaanwortel door een theedoek en ook deze vloeistof doe je in een schone donkere fles.
  5. Je pakt een maatbeker en doet 6 delen (hoeveel één deel is mag je zelf bepalen) wilgenbasttinctuur in de maatbeker. Vervolgens voeg je 4 delen valeriaanworteltinctuur toe aan de maatbeker. Daarna voeg je 1 deel vanille extract toe en als laatste 1 deel ahornsiroop.
  6. Roer het mengsel goed door elkaar en giet het in een donkere glazen fles. 
  7. Plak een label op de flessen met de datum en de naam van de tincturen. Als je de tincturen op een donkere plek bewaart, zijn ze een jaar houdbaar.


Dosering

Gebruik maximaal 30 druppels, maximaal 6 keer per dag. Dit recept is uitsluitend bedoeld voor gebruik op de korte termijn en is niet geschikte voor kinderen in verband de kans op de ziekte van Reye.

De voordelen van een natuurlijke pijnstiller

Deze natuurlijke pijnstiller doet meer dan alleen pijn verlichten. In feite biedt het een paar opmerkelijke voordelen ten opzichte van zijn commerciële tegenhanger (aspirine). Het lichaam zet salicine in de loop van de tijd om in salicylzuur. De pijnstiller werkt daardoor iets langzamer dan aspirine, maar veroorzaakt minder maag-darmproblemen. Bovendien duurt het effect van de wilg langer dan aspirine. Ten slotte biedt deze natuurlijke pijnstiller meer dan alleen pijnondersteuning; het bevat ook antiseptische, antioxiderende en immuunversterkende eigenschappen, die te wijten zijn aan de polyfenolen en flavonoïden.

KruidenKracht training

Wil je meer weten over de werking van geneeskrachtige kruiden? Tijdens de ééndaagse KruidenKracht training leer je de belangrijkste basistechnieken om zelf infusies, oliën, zalven en elixers te maken.