Je kruiden EHBO kit heeft deze 13 planten nodig
De meeste natuurlijke en traditionele remedies dateren van vóór de hedendaagse medicijnen. In China, India en Arabische landen wordt al eeuwenlang vertrouwd op meer dan 53.000 plantensoorten om te helpen bij genezing. De eerste schriftelijke gegevens over ‘plantmedicijnen’ dateert van minstens 5000 jaar geleden. Zo beschreven de Sumeriërs bijvoorbeeld laurier, karwij en tijm als medicijn. Archeologische studies leveren het bewijs dat de kruidengeneeskunde minstens 60.000 terug in de tijd gaat en ons leidt naar Irak.
Technieken zoals verdamping, filtratie, destillatie, sublimatie en kristallisatie werden ontleend aan de Chinese ‘alchemie’, toen de oude Arabieren hun fysisch-chemische ‘apotheek’ oprichtten. Er wordt gezegd dat de eerste drogisterijen ter wereld in Bagdad waren. Op kleitabletten in spijkerschrift zijn de vroegste vermeldingen van kruiden in Mesopotamië (2600 v. Chr.) gevonden en de Ebers Papyrus (1500 v. Chr.) blijft het bekendste Egyptische kruiden document. In de Ebers Papyrus werden 700 (voornamelijk) plantaardige medicijnen gedocumenteerd.
Het is zo jammer dat we in onze hedendaagse tijd niet meer (zoveel) vertrouwen op de kracht die de natuur ons te bieden heeft. In deze blog deel ik informatie over 13 planten én 3 etherische oliën die de basis kunnen vormen van je natuurlijke EHBO-kit.
Eerste hulp bij…
Niet alles kan natuurlijk opgelost worden met een natuurlijk middel, soms heb je nou eenmaal een dokter nodig. Hieronder sommen we een aantal (niet limitatief) dingen op waarbij je wél gebruik kunt maken van een natuurlijk EHBO-middel:
- Schrammen, blauwe plekken, snijwonden
- Spijsverteringsproblemen (misselijkheid, krampen, enz.)
- Eerste tekenen van verkoudheid
- Uitdroging
- Hoofdpijn (inclusief migraine)
- Parasieten
- Insectenbeten
- Pijn en (spier)krampen
- Kleine brandwonden (waaronder blaren en zonnebrand)
- Paniekaanvallen en angst
- Huidaandoeningen (huiduitslag, eczeem, herpes, enz.)
De 13 planten die in je natuurlijke EHBO-kit thuishoren
1. Valkruid (Arnica)
Inwendig gebruik (thee of tinctuur): helpt spierpijn, stijfheid, zwelling en blauwe plekken te verlichten.
Uitwendig gebruik (zalf): behandelt spierpijn, blauwe plekken en verstuikingen.
2. Goudsbloem (Calendula)
Inwendig gebruik (thee of tinctuur): werkt antiviraal en ontstekingsremmend.
Uitwendig gebruik (zalf): een tonicum voor de huid bij snijwonden, schaafwonden, brandwonden en huiduitslag.
3. Klaproos
Inwendig gebruik (thee of tinctuur): werkt als pijnstiller en mild kalmerend middel
Uitwendig gebruik (zalf): werkt als licht verdovend middel
4. Smeerwortel
Inwendig gebruik (thee of tinctuur): kan helpen bij botgenezing.
Uitwendig gebruik (zalf): behandelt wonden, zweren, verstuikingen, verrekkingen en pijn.
5. Rode zonnehoed (Echinacea)
Inwendig gebruik (thee of tinctuur): werkt antiviraal, antimicrobieel, antiseptisch, bevordert het wondherstel en is nuttig als bij muggensteken en allergieën.
6. Vlierbessen
Inwendig gebruik (thee of tinctuur): voorkomt en behandelt verkoudheid en infecties van de bovenste luchtwegen.
7. Kamille
Inwendig gebruik (thee of tinctuur): behandelt maag-darmstoornissen, helpt bij diarree, reisziekte en misselijkheid. Helpt kinderen met koorts en hoest.
Uitwendig gebruik (zalf): antiseptisch, antibacterieel en schimmelwerend.
8. Brandnetel
Inwendig gebruik (thee of tinctuur): is een dagelijkse multi-vitamine en vult je mineralen aan en daarmee wordt het gebruikt voor herstel en kracht. Werkt ook ondersteunend voor de baarmoeder tijdens de menstruatie en zwangerschap.
9. Weegbree
Inwendig gebruik (thee of tinctuur): werkt ontstekingsremmend en wordt vaak gebruikt om hoest en slijmvliesirritatie te verlichten.
Uitwendig gebruik (kompres/zalf): wordt gebruikt om beten, steken, brandwonden, snijwonden en schaafwonden te behandelen.
10. Pepermunt
Inwendig gebruik (thee of tinctuur): verlicht hoofdpijn en maagpijn en kan koorts helpen verminderen.
Uitwendig gebruik (kompres/zalf): verlicht irritatie of jeuk.
11. Sint Janskruid
Inwendig gebruik (thee/tinctuur): heeft een krachtige antivirale en antimicrobiële werking die wordt gebruikt om virussen en infecties te bestrijden. Kan ook gebruikt worden als een kalmerend middel voor het zenuwstelsel.
Uitwendig gebruik (zalf): vanwege de antibacteriële eigenschappen wordt het gebruikt voor een verscheidenheid aan aandoeningen zoals de verlichting van artritis, behandeling van brandwonden, zonnebrand, steken, wonden en andere huidirritaties.
12. Duizendblad
Inwendig gebruik (thee/tinctuur): bestrijdt infecties, stimuleert zweten en verlaagt koorts. Het bevordert ook de doorbloeding en verlicht krampen.
Uitwendig gebruik (zalf): wordt gebruikt om bloedingen te stelpen (stollingsmiddel), snijwonden, schaafwonden, brandwonden en huiduitslag te behandelen. Wordt ook gebruikt bij de behandeling van spataderen of als verlichting bij reumatische klachten.
13. Wilg
Inwendig gebruik (thee/tinctuur): werkt als een natuurlijke pijnstiller (is de natuurlijke variant van aspirine), is een krachtige ontstekingsremmer en koortswerend middel.
Bonus: essentiële oliën voor in je natuurlijke EHBO kit
Er zijn een aantal essentiële oliën die handig zijn om ook toe te voegen aan je natuurlijke EHBO-kit. Vergeet niet om essentiële oliën altijd te verdunnen met een andere dragerolie voordat je ze rechtstreeks op de huid aanbrengt. Je kunt essentiële oliën ook gebruiken door ze toe te voegen aan je zalf.
- Lavendel: antiseptisch, ontstekingsremmend, stressverlichtend
- Tea tree: antibacterieel, ontstekingsremmend, antiviraal, schimmelwerend
- Tijm: antiviraal, schimmelwerend, ontstekingsremmend, antibacterieel
Er zijn natuurlijk nog veel meer kruiden en essentiële oliën die in je natuurlijke EHBO-kit kunnen, maar dit is een goede basis voor wat je thuis nodig zou kunnen hebben.
KruidenKracht training
Wil je meer weten over de werking van geneeskrachtige kruiden? Tijdens de ééndaagse KruidenKracht training leer je de belangrijkste basistechnieken om zelf infusies, oliën, zalven en elixers te maken.