Hoe maak je natuurlijke antibiotica?
Het maken van een natuurlijk antibiotica is gemakkelijker dan je denkt. En hoe fijn is het om je lichaam te kunnen ondersteunen met natuurlijke middelen?
We hebben allemaal wel eens van die periodes dat we het te druk hebben, stress ervaren en je weerstand wat lager is. Een natuurlijke antibiotica zorgt niet alleen voor een betere weerstand, maar activeert ook het zelfhelend vermogen van het lichaam.
Ik deel in dit blog graag een OER-oud recept met je. Het recept komt uit de Middeleeuwen, toen de missionarissen het meenamen op hun verre reizen om zichzelf te beschermen tegen tropische ziekten.
Welke materialen heb je nodig voor het maken van een natuurlijke antibiotica?
Gelukkig heb je voor het maken van een natuurlijke antibiotica alleen maar materialen nodig die je zeer waarschijnlijk al in huis hebt.
Je hebt nodig:
- Een grote weckpot
- Een snijplank
- Een scherp mes
- Een oude schone theedoek
- Schone flessen
De benodigde ingrediënten
De naam ‘natuurlijk’ geeft het al een klein beetje aan, je hebt alleen groenten en kruiden nodig. Alles wat je nodig hebt vind je gemakkelijk in de supermarkt. Het is wel belangrijk dat je werkt met biologische producten, want je wilt natuurlijk niet dat er gifstoffen in je antibiotica terechtkomen.
Je hebt nodig:
- 750 ml troebel appelazijn
- 2 citroenen
- 5 uien
- 3 bollen knoflook
- 2 flinke stukken gember
- 1 flink stuk kurkuma
- 3 rode pepers
- Een handvol tijm
Hoe werkt de natuurlijke antibiotica?
Appelazijn
De appelazijn helpt het energieniveau verhogen doordat het de opbouw van melkzuur afbreekt. Melkzuur zorgt voor vermoeidheid. Daarnaast werkt appelazijn tegen bacteriën, schimmels en infecties en heeft het sterke antiseptische en antibiotische eigenschappen. De appelazijn gaat bederf tegen, waardoor de natuurlijke antibiotica lang houdbaar is.
Citroen
De citroen werkt antibacterieel en zit bomvol vitamine C. Citroen is een hele fijne toevoeging aan dit recept omdat het de pittige smaak van peper (let op, dus niet de werking) compenseert.
Ui en knoflook
De ui en knoflook behoren tot de alliumfamilie en bevatten veel flavonoïden (waaronder quercetine en kaempferol), polyfenolen en het belangrijke bestanddeel allicine. Hierdoor werken zowel de ui als de knoflook als een natuurlijk antibiotica, werken ze anti-bacterieel en bestrijden ze virussen. Ze bevatten veel antioxidanten, zijn immuun versterkend en ontstekingsremmend en ze helpen de werking van vitamine C te versterken. Knoflook bestrijdt daarbij luchtweginfecties terwijl de ui veel vitamine B, C, kalium, fosfor en calcium bevat.
Gember
De gember verwarmt en stimuleert de bloedsomloop en wordt gebruikt om ziekteverwekkers uit de bloedbaan te verwijderen. In de traditionele geneeskunde wordt het gebruikt om verstopping van de longen en neusholtes op te lossen. Gember kan ook worden gebruikt om de koorts te helpen ‘breken’ door het lichaam te verwarmen en meer te laten zweten. Het is een krachtige ontstekingsremmer, stimuleert immuun activiteit, kan misselijkheid verzachten, bevordert de opname van voedingsstoffen en is goed voor de vochtbalans in het lichaam.
Kurkuma
Kurkuma wordt in de traditionele Ayurvedische geneeswijze gebruikt als een plantaardige aspirine een gebruikt bij ontstekingen door infecties, als maagtonicum en als bloedreinigendmiddel. Het werkt daarnaast als bloedverdunner en het versterkt het immuunsysteem.
Rode peper
De rode pepers bevatten een hoog gehalte aan capsaïcine en stimuleren de doorbloeding en slijmafscheiding, waardoor je er veel aan hebt in het vroege stadium van verkoudheid. De pepers verplaatsen vloeistof van binnenuit en brengen warmte en vocht naar het oppervlak. Ze werken daarnaast als pijnstiller en om ongemak te verlichten door een neurotransmitter genaamd substantie P te blokkeren.
Tijm
Tijm werkt goed voor de luchtwegen. Het is krachtig antimicrobieel, verdunt slijm waardoor het gemakkelijk wordt uitgespuugd en vermindert spierkrampen. Het is een krachtig hulpmiddel bij maagklachten en verkoudheidssymptomen.
Hoe maak je je natuurlijke antibiotica?
- Snijd de citroenen in schijfjes, schil de uien en snijd ze in ringen, pel de knoflooktenen en sla plat, snijd de gember in plakjes (je hoeft de gember niet te schillen), snij de kurkuma in stukjes (je hoeft de kurkuma niet te schillen, knip de rode peper in stukjes en hak de tijm in grove stukken.
- Voeg alle ingrediënten toe aan de weckpot en giet de weckpot tot de rand vol met troebel appelazijn. Let er goed op dat alle ingrediënten ‘bedekt’ zijn met appelazijn.
- Laat je mengsel 6 weken op een donkere plek staan en schud iedere dag even. Het schudden van de weckpot zorgt ervoor dat de inhoudsstoffen gemakkelijker opgenomen worden door de appelazijn.
- Na zes weken zeef je het mengsel door het door een oude, maar schone theedoek te gieten.
- Giet het opgevangen vocht vervolgens over in schone flessen.
- Je kunt je natuurlijke antibiotica, als je het koel en donker wegzet – ongeveer een jaar bewaren.
Dosering
Je kunt de natuurlijke antibiotica inzetten als ‘onderhoud’ om je immuunsysteem te ondersteunen en ervoor te zorgen dat je minder gauw ziek wordt om niet zo snel bacteriën en schimmels ontwikkelt. Als dit je doel is dan neem je iedere dag 2 eetlepels (30 ml).
Mocht je toch ziek worden dan neem je 6 keer per dag (om de 2 uur) 4 eetlepels (60 ml).
Schrik niet, want het is geen lekker mengsel (maar wel heel gezond!). Het kan behoorlijk branden bij het innemen, maar dit trekt na enkele minuten weer weg.
KruidenKracht training
Wil je meer weten over de werking van geneeskrachtige kruiden? Tijdens de ééndaagse KruidenKracht training leer je de belangrijkste basistechnieken om zelf infusies, oliën, zalven en elixers te maken.